Programma komende bijeenkomsten

Onze vrijdagmiddagen zien er globaal zo uit:
– 13:30 uur:  inloop
– 14:00 uur:  presentatie
– 14:30 uur:  pauze
– 15:00 uur:  vervolg van de presentatie
– 15:30 uur:  gezellig samenzijn/lotgenotencontact
– 16:00 uur:  einde
 

In juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten
 

28 september 2018 – ‘Omgaan met veranderingen bij de ziekte van Parkinson’

Het wisselende aspect van Parkinson maakt het voor zowel mensen met de ziekte van Parkinson als de directe omgeving lastig om op moeilijke situaties die kunnen ontstaan te anticiperen. Het soms nog wel handelingen of activiteiten kunnen verrichten zet het brein op het verkeerde been. Anita Lamper, GZ-psycholoog bij Avoord Zorg & Wonen in Etten-Leur, gaat met u in gesprek over het wisselende aspect van de ziekte, het zweven tussen verwachtingen en confronterende momenten en hoe hiermee om te gaan, maar ook angst die hierin een rol kan spelen.
 

26 oktober 2018 – ‘Patiënt Educatie Programma Parkinson’

Het hebben van de ziekte van Parkinson heeft niet alleen lichamelijke, maar ook psychologische en sociaal-emotionele gevolgen. De ziekte van Parkinson kan leiden tot een sociaal isolement of er kunnen beperkingen ontstaan die werk of een zinvolle dagbesteding in de weg staan. Ook kunnen relationele veranderingen en gevoelens van schuld of schaamte, stress, angst en depressie ontstaan. De ziekte van Parkinson kan daarmee en grote weerslag hebben op de kwaliteit van leven van de persoon met Parkinson en dat van de partner. In Europees verband is daarom het Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) ontwikkeld. Dit zelfmanagementprogramma is erop gericht om de psychologische en sociale problemen voor o.a. mensen met de ziekte van Parkinson en hun partner in het dagelijks leven te verminderen. Jolanda Kanters (logopedist) en Ada de Gruijter (maatschappelijk werker) van het revalidatiecentrum Revant in Breda geven vandaag een presentatie over het Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP4all).
 

30 november 2018 – ‘Lekker eten met Parkinson’

Verzorgd door diëtisten Bonny van de Beemt en Brenda Theuns. Eten en drinken is de basis van een gezond en sociaal leven. Bij gezondheidsproblemen zoals Parkinson speelt voeding dan ook een belangrijke rol. De diëtist is deskundig op dit gebied en kan u goed adviseren en informeren. In de presentatie wordt de nieuwe schijf van vijf besproken en het belang van eiwitten als bouwstof van het lichaam. De zintuigelijke veranderingen als gevolg van Parkinson kunnen invloed hebben op bijvoorbeeld smaakbeleving of gevoel van honger en dorst. Ook hier is in de presentatie aandacht. Bonny en Brenda laten ons na de presentatie kleine hapjes proeven. De recepten komen uit het kookboek ‘Lekker eten met Parkinson’ van schrijvers Heleen Dicke en Gerrit Jan Bos. Al met al zal het een smakelijke middag worden.
 

14 december 2018 – Kerstbijeenkomst

Kerst is een feest van gezelligheid. De winkelstraten zijn extra verlicht met mooie lampjes, etalages zijn mooi opgemaakt met feestelijke kleding, thuis doen we al vroeg de kaarsjes aan, we zetten een kerst-cd op en verzinnen alvast wat we gaan eten met de Kerst als de hele familie komt. Ook dit jaar hebben we weer een leuk programma voor u samengesteld waarin muziek, gezelligheid, ontspanning, heerlijke hapjes en drankjes elkaar afwisselen.
Rinus Rasenberg zal als Zingende Veearts een optreden verzorgen. Al vroeg speelde Rinus gitaar, hij wilde zingen en schrijven, maar vergroeid met het boerenleven, koos hij voor een studie diergeneeskunde in Utrecht. Daar kon hij bij het studentencabaret toch zijn hobby uitoefenen. In zijn liedjes komen twee thema’s regelmatig naar voren: “nostalgie” en “de wijsheid van de boeren”.