Bijeenkomst 25-05-2018

Vandaag waren Parkinsonverpleegkundige Sabine van Gastel en specialist ouderengeneeskunde Danny Hommel bij ons te gast. Beiden zijn verbonden aan Wonen met Zorg in GroenHuysen te Roosendaal. Het team heeft aldaar een kenniscentrum Parkinson opgezet.
 

Ongeveer 25 % van de mensen met Parkinson worden uiteindelijk opgenomen in de volledige verzorging. 75 % daarentegen blijft tot het laatste moment thuis wonen. Dit kan tegenwoordig ook heel goed met alle hulporganisaties die zijn opgezet. Zelf speel je de belangrijkste rol; je moet zelf erkennen en accepteren dat je hulp nodig heb. Het niet snel oppakken vertraagt vaak het proces, doorvechten en niet accepteren werk averechts, ofwel tegen je.
 
Als je eenmaal zover bent dat je niet meer zelf kunt beslissen, dan gaat iemand anders dat voor je doen. Vaak komen dan de grote frustraties. Dus hoe eerder je het zelf oppakt met diegene die jij wil, des te gemakkelijker wordt het voor je zelf.
 
De medicatie die voor de Parkinson wordt gebruikt geneest het niet, maar het verstopt de Parkinson eigenlijk. Langdurige thuiszorg kan dan vaak wel geregeld worden als jij dat wilt. Erover praten met echtgenoot, kinderen, kleinkinderen en hulpinstanties helpt om de problemen rond Parkinson draaglijk te maken. Je merkt dan aan geluksmomenten dat het wel kan.
 
Ook kan je dit bereiken door iets te gaan doen. Je foto’s ordenen en bekijken, schilderen, een huisdier verzorgen, je bij een sportvereniging aansluiten, muziek luisteren, dansen, wat je maar bedenkt als het maar bezig zijn is. Het zal de Parkinson niet genezen maar wel veel dragelijker maken
 
Sabine en Danny, dank voor jullie uitleg, wij gaan er aan werken.