Bijeenkomst 23-02-2018

Presentatie ‘Depressie en angst bij de ziekte van Parkinson’
 

Op 23 februari 2018 was in Parkinson Café Breda Rianne van Gool te gast. Zij is Verpleegkundig Specialist in het Amphia Ziekenhuis en zij hield een presentatie over depressie en angsten bij (Parkinson) patiënten. Zij legde ons uit wat de oorzaak was van Parkinson, namelijk het minder aanmaken van dopamine. Dit heeft veel nare consequenties voor het lichaam maar ook voor de geest.


 

Het steeds meer moeten accepteren dat iets niet meer kan en de verwerking daarvan. Dat dit zo door meer mensen ervaren wordt bleek wel uit de reacties en vragen die gesteld werden. Aandachtig werd er vooral geluisterd naar elkaar en hoe een ieder daar mee om gaat. Dat niet iedereen daarin mee gaat is logisch.
 

Ook verminderde eetlust, slaaploosheid, vermoeidheid, nergens naar toe willen en hulpeloosheid werden uitgebreid besproken als symptomen van depressie. Er werd uitgebreid aandacht besteed aan wat een patiënt er zelf aan kan doen. Kom in beweging, ga naar buiten, stel niet te hoge eisen aan je zelf en schakel niet te laat een huisarts in. Zoek hulp.
 

Weliswaar is alles te behandelen door artsen en met pillen maar uit alles blijkt dat als je zelf actief blijft en bent, dat dat de beste heelmeester is.
 

De middag werd afgesloten met een mooi gedicht van een van onze eigen leden, na te lezen op onze website.
 

Piet de Leeuw